Materialguide - hitta rätt markisväv

Markiser finns i mängder av varianter och material. När man skapar markistyger avsedda för att användas utomhus används olika typer av fiber beroende på var och hur den skall användas. I det svenska klimat vi lever i är det viktigt att se till att markisen man köper innehåller motståndskraftiga fiber som klarar midsommarväder och kräftskiveregn. Här presenterar vi olika material och fiber som är viktiga att känna till inför ditt markisköp.

Akrylfiber passar bra på markiser

Akrylfiber är den fiber som passar allra bäst utomhus. Akryl har nämligen en kemisk sammansättning som gör att fibern blir mycket motståndskraftig. bland annat används akryl i vinterkläder på grund av sin tålighet mot kyla och varierande väder. För att få en markis som klarar av det svenska vädret rekommenderas därför den spinnfärgade akrylfibern. 

Leta efter markisväv av spinnfärgad akryl

Om du köper en markis med spinnfärgad akryl innebär det att färgen kommer att hålla länge. Man använder nämligen en metod som innebär att man tillsatt färgen innan man spinner tråden vilket gör att tråden blir färgad hela vägen igenom. ATt färgen går hela vägen igenom tråden är önskvärt eftersom den då impregneras hela vägen in i fibern. Det gör den spinnfärgade akrylen till det bäst lämpade markismaterialet för Sveriges klimat och garanterar en lång hållbarhet.

Väv för markis

Mikroperforerad polyesterfiber

Utvecklingen av markiser och markistyg går hela tiden framåt och ett resultat av utvecklingen är de mikroperforerade markistygerna. De är tillverkade av en polyesterfiber med en hög dragstyrka och styrkt med PVS vilket ger markisen en längre livslängd och mycket lätta att rengöra. Den höga dragstyrkan gör markisen mycket tålig mot väder som vind och blåst. Markiser som är mikroperforerade skyddar från insyn men ger en bra sikt utåt. Markisen kan även reglera ljus och värme i ett rum innanför och passar därför bra för veranda- eller vertikalmarkiser.

Bomull vanligt i gamla markiser

Förr var det bomullsmarkisen man hittade i varje svensks hem och den låg i topp bland de fibrer som var avsedda för att användas utomhus. Bomullsfibern har dock petats ner från förstaplatsen i Sverige då den suger åt sig vatten och färgerna i bomullen är inte resistenta mot solen vilket gör att de bleks. Fibern suger också åt sig vatten vilket gör att det lätt ansamlas röta, vilket förkortar markisens livslängd.

Bomullsfibern är tjockare och därför också tyngre än sina fiberkonkurrenter vilket innebär en kraftigare markisställning för samma markisstorlek. I och med att utvecklingen av markiserna går framåt har de flesta tillverkarna av markiser slutat arbeta med bomullsfibern. De har istället valt att lägga fokus på de syntetiska material som tagits fram, vilka har nämnts tidigare. Detta för att de är mer motståndskraftiga och bättre anpassade för användning utomhus i vårt nordiska klimat.

Polyester finns i sämre markiser

Polyester är ytterligare ett syntetmaterial som man hittar främst i kläder. Markiser vävda av enbart polyester är tyvärr inte så funktionsdugliga då polyestern är känslig för UV-strålningen och snabbt försämrar materialets styrka.

<h2Polypropen

Är också en syntetisk fiber som på grund av sin låga kostnad är populär att ha i markiser. Dock bryts den, precis som polyestern, ner av UV-strålningen. Färgerna kan inte stå emot solens ultravioletta strålar och ger därför ett plastigt intryck efter ett tag.

Välkommen

Gilla oss på facebook och sprid vårt budskap!

Facebook
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.