Underhåll av markis

Väljer du en svensk markis av hög kvalitet brukar den tåla mycket då den är gjord för det svenska vädret. Men din markis ska precis som mycket annat tas om hand. Olika markiser är så klart olika tåliga, men köper du en kvalitetsmarkis och sköter om den bör den hålla mellan 12 och 14 år. Som kund vill man få valuta för sina pengar och då även sköta om sin markis på bästa möjliga sätt, här kommer tipsen!

De flesta kvalitetsmarkiser idag klarar av lättare regn och dagg men vid kraftigare regn bör markisen vara invävad. Detta på grund av den kraft som slår ner på markisen och kan i värsta fall göra hål på din markis. Är din markis utvevad och det börjar regna kan du veva in den för att sedan veva ut den och låta den torka när det slutat regna. Gör du detta är det dock viktigt att inte glömma bort att låta den torka ordentligt, annars är risken stor för bland annat mögel. Vissa markissorter är vattentäta, men dessa är främst använda på caféer och restauranter.

Glöm inte heller bort att man ska rulla in markisen vid vind och snö samt om du lämnar ditt hem.

Tvättråd

Du bör tvätta din markis cirka 3 gånger per år och då rekommenderas vår, sommar och höst. Under vårens pollensäsong är det viktigt att med jämna mellanrum sopa bort pollen och andra partiklar som till exempel löv som gärna landar på markisen. Dessa kan du enkelt sopa bort med en mjuk borste.

När det kommer till fläckbortagning fungerar en tvållösning. En tvållösning är vatten blandat med handdiskmedel och för din markis får den blandning högst vara 50 grader varm. Ljummen rekommenderas. När du är klar med tvållösningen måste du skölja markisen noga med vatten för att se till att all tvållösning är borta. Använd inte rengöringsmedel då de kan skada markisens beläggning och impregnering.

Sjunger din markisväv på sista refrängen?

Har din markis mögelfläckar som vägrar ge med sig och tvållösningen inte kan råda bot på det har vi ett litet tips. Pröva att ha en droppe klor eller två i tvättvattnet och mögelfläckarna på din markis kanske försvinner. Dock kan detta skada din väv, så se endast detta som absolut sista utväg.

Lita på experterna!

När du har en markis är det inte bara väven som skall tas om hand utan även de rörliga delar som hjälper markisväven till att bli en fungerande markis. En rekommendation är att smörja dessa delar vid behov men vid mer avancerade reparationer är det bäst att anlita en expert. Detta är speciellt viktigt om du har en mer avancerad markis med automatik.

Välkommen

Gilla oss på facebook och sprid vårt budskap!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)